Adıyaman Su Arıtma Evsel ve Endüstriyel Sistemler

Adıyaman Nemrut Dağı ve Komagene Krallığı

03 Ekim 2019      1566 Okuma

nemrut dagı tanrıları

Komagene hükümdarı Kral I. Antiochos’un

Adıyaman ilimize bağlı 40 km mesafedeki Kahta İlçesinin kuzeyinde bulunan yaklaşık 2.151 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağının sırtında bulunan Komagene hükümdarı Kral I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını sadakat ve bağlılığını göstermek için yaptırdığı mezar, anıtsal heykeller ve benzersiz manzarası ile Geç Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir.

Anıtsal heykeller batı, doğu ve kuzey teraslarına yayılmıştır.

Nemrud Şinar kralı

Nemrud (İbranice: נִמְרוֹדֿ, romanize: Nimrôḏ; Aramice: ܢܡܪܘܕ; Arapça: اَلْنَّمْرُود; an-Namrūd), Tekvin’e göre Nuh’un torunu ve Sümer (Shinar) kralıdır. Tanah’a göre güçlü bir kişi ve yetenekli bir avcıdır. Tevrat dışı dini kaynaklara göre O Babil Kulesi ile bağlantılı ve Yehova’ya karşı duran bir kraldır

İslam kaynaklarında İbrahim’i ateşe attıran zalim bir kral olarak resmedilir ve burnuna sinek kaçarak öldüğü anlatılır

Kalıntıları Nemrut Dağı’nda bulunan Nemrut Krallığı’nda (Kommagene) Nemrut isminde bir kral bulunmaz ve krallığın isim dışında Nemrut ile bir ilgisi yoktur. Ayrıca kuruluş tarihi tek tanrılı dinlerin atası ve M.Ö 2000’li yıllarda yaşayan İbrahim peygamberden yaklaşık 1000 yıl sonradır.

Nemrut’un kimliği ve tarihsel- mitolojik kişiliklerden hangisi ile uyumlu olabileceği konusu birçok araştırmacı tarafından irdelenmiş ve değişik teoriler ileri sürülmüştür. Bunlardan bazılarına göre;

Ninmro Ni (patron, lord) ve Marad (şehir adı) kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.
Nimrod Ninurta’dan bozmadır.

Bir teoriye göre O Naram-Sin’in büyük babası Akad kralı Sargon’dur.
Bir başka teoriye göre ise o Naram-Sin’dir.

Doğu terası en önemli kutsal merkezdir ve bu nedenle en önemli heykel ve mimari kalıntılar burada bulunmaktadır. İyi durumda korunmuş i dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmıştır ve 8-10 metreyi bulan yüksekliktedir. Varlığı Mısır dönemi firavunlarına kadar olduğu tahmin edilmektedir  beraber kralın mezarı, henüz keşfedilememiştir.

Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız güneşin doğuşu veya batışını izlemek için mutlaka gitmelisiniz.

Gittiğiniz araç bir noktaya kadar gidiyor. Oradaki mola yerinde seyir terası, cafe, alışveriş için dükkan, WC bulunuyor. Buradan onların minibüsleri ile yukarı çıkıyorsunuz (7 Tl.) Minibüsten inince sizi oldukça yorucu bir tırmanış parkuru bekliyor. Merdiven çıkma ve tırmanma için yürüme yolları var. Sabah ayazı üşütüyor. Sıkı giyinin. Etrafınızda yabancı ülkelerden insanları göreceksiniz. Heykelleri görünce tarih ve doğanın ihtişamı sizi şaşırtacak. Ama tüm zahmetinize değer. Mutlaka gidin.

Adıyaman Su Arıtma

© 2024 Adıyaman Su Arıtma Evsel & Endüstriyel Sistemler | Tüm hakkı saklıdır.

Hemen Ara