Adıyaman Su Arıtma Evsel ve Endüstriyel Sistemler

Adıyaman’ın Yöresel Yemekleri 14 Farklı Lezzet

03 Ekim 2019      1771 Okuma

çiğköfte adıyaman

En eski yerleşim yerlerinden olan Adıyaman’ın, köklü tarihi ve kültürünün yanı sıra zengin mutfağıyla da mutlaka keşfetmelisiniz.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki Mutfağınızda yapacağınız tüm yemeklerde Arıtılmış Su kullanarak daha leziz yemekler elde edebileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Çiğ köfte denince akıllara ilk sıralarda gelen şehir Adıyaman’dır Sadece çiğ köfte ile değil, kendine özgü birçok leziz yemeğe sahip. Hadi hazırladığımız Adıyaman’ın Yöresel Yemekleri listemize birlikte göz atalım.

Adıyaman’ın Yöresel Yemeklerinden Sizin için derlediğimiz en lezzetli yöresel tatların ilk sırasında;

1- Çiğ Köfte

Şehrin ustalarının ellerinden çıkan bu yöresel tat Adıyaman sınırlarını aşarak eşsiz lezzetiyle tüm dünyaya yayılmış durumda. Lezzetini bol yeşillik ve limonla tamamlayan çiğ köftenin yanında ayran ya da şalgam içerek lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.

2- Besni Tavası

Kuzu eti, patlıcan, domates, biber, soğan ve sarımsak birleşiminden oluşan bu yöresel tat, sebzeler eşliğinde büyük tava ya da tepsilerde sunulan Adıyaman’ın en lezzetli ve doyurucu tatlarından.

3- Buhara Pilavı

Nohut ve kuzu kavurmayla kaplanan pilavın içine bol baharat da katılarak yapılan buhara pilavı, bir de yanında bol köpüklü bir ayranla eşsiz bir lezzet sunuyor.

4- İçli Köfte

İçli köfte her yörede yapılsa da Adıyaman’da yapılan gibi olmuyor. Kıyma, soğan, maydanoz karışımına bulgur ve irmik de katılarak hazırlanan içli köfte, şehre gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken tatlardan.

5- Topak Helvası

Un, susam, pekmez, tereyağı ile yapılan ve adını şeklinden alan topak helvasının içine ceviz de koyabilirsiniz. Topak helvası yörenin en lezzetli ve sevilen tatları arasında.

6- Meyir Çorbası

Ana malzemesi yoğurt olan çorbaya nohut, yarma, patlıcan ve soğan gibi tatlar da katılınca eşsiz bir lezzete dönüşen meyir çorbası, Adıyaman’ın en doyurucu yöresel lezzetlerinden.

7- Kavurmalı Hıtap

Bol kavurma ve baharatla hazırlanan iç harcın hamurla buluşmasıyla meydana gelen kavurmalı hıtap, hem lezzetiyle hem de zahmetsiz yapılışıyla sofralarınızın vazgeçilmezlerinden olmaya aday.

8- Yarpuzlu Köfte

Kuşbaşı kuzu eti, dana kıyma, nohut, bulgur ve yabani bir nane olan yarpuz kullanılarak hazırlanan köfte, özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmez yemeği.

9- Tevenk Sarması

Bulgurlu bir iç harcı kullanılarak hazırlanan tevenk sarması, minik minik sarılıp, pişirildikten sonra üzerine yoğurt ve sos eklenerek servis ediliyor.

10- Pirpirim Salatası

Adıyaman’da pirpirim denen semizotunun şehirde sadece salatası değil, yemeği ve cacığı da yapılıyor. Adıyaman’ın olağanüstü lezzetli etli yemeklerinin yanında mideyi rahatlatan bol limonlu pirpirim salatasının cacığı da şehrin en meşhur tatlarından.

11- Burma Tatlısı

Bol antep fıstığı ya da cevizle yiyenleri adeta cezbeden burma tatlısı, şehrin en meşhur ve mutlaka denemeniz gereken tatlarından.

11- Şıllık Tatlısı

Un ve sütle yapılan Şıllık tatlısı, krep gibi pişirildikten sonra hamuruna pekmez ve tereyağı ile hazırlanan şerbetin, fıstık ve cevizin eklenmesiyle de bambaşka bir boyuta ulaşıyor. Siz de bu nefis tadı mutlaka denemelisiniz.

12- Adıyaman Köftesi

Her yörenin köftesi olur da Adıyaman’ın olmaz mı? Bu köfte damakları şenlendirecek türden. Közlenmiş patlıcanın kabukları soyulur, etrafı dana ve kuzu etinin karışımından oluşan bir kıyma sarılır ve fırını verilir. Sonra da midede ki yerini alır.

13- Tene Helvası

Tene helvası tabaklar dolusu tüketilen bir tatlı. Nişasta, pekmez ve tereyağı üçlüsünün birleşiminden oluşan tatlının üstü bol cevizle süslenerek servis ediliyor.

14- Dövmeç

Patlıcan, domates ve biber sebzelerinin püre haline getirildikten sonra sarımsak eklenerek yapılıyor. Kızarıncaya kadar fırında pişirilir. Farklı ve denemesi hoş olacak bir lezzet.

Adıyaman Su Arıtma

© 2024 Adıyaman Su Arıtma Evsel & Endüstriyel Sistemler | Tüm hakkı saklıdır.

Hemen Ara